onsdag 1 september 2010

Diskbråcksoperation nästa vecka

Happ. I morse ringde de från ortopeden och erbjöd mig att komma redan idag. Fick träffa en läkare och se på bilderna från min MR. Det är ett Diskbråck med stort D, det kan till och med jag se. Dessutom är hela disken "tillplattad" och fungerar helt enkelt inte längre som den borde. Läkaren var direkt helt inställd på operation. Jag frågade lite om vad som händer om jag väljer att inte operera. Han sa att jag visst kan vänta och att det visst kan bli bättre, men att disken inte kommer att återfå sin normala funktion och att sannolikheten är liten att jag blir av med mina ryggproblem. Han var också helt övertygad om att det senaste årens ryggskott har ett klart samband med diskproblematiken.

Det går undan nu. Lite för fort för att det ska kännas riktigt bekvämt. Jag är inbokad på operation på tisdag till veckan och fick träffa narkosläkare + ta prover direkt idag.

Läkaren var inne på en "stelläggning" av kotorna L5-S1, där disken är dålig. Det som talar emot är att det blir större belastning på disken ovanför (som ju redan är halvkrass), men det tyckte han att man kan vänta med att åtgärda tills man ser om det blir problem. Ett annat alternativ är att bara ta bort diskbråcket, men det förbättrar inte de övriga problemen med att disken är "slut". Det lutar åt steloperation med andra ord.

Just nu känner jag mig rätt så förvirrad. Jag hann inte alls med i svängarna och hade gärna haft någon med mig som hade kunnat komma ihåg vad som sades.

Två nätter ska jag räkna med att vara inlagd. Sedan två veckors sjukskrivning till 100% och efter det är det individuellt hur bra man känner sig.

Tänk om jag blir bra! Eller, inte lika roligt, tänk om jag inte blir bra...

Gulp.

2 kommentarer:

  1. Oj då, hoppas allt har gått bra, du borde vara opererad nu då, eller? Blev det steloperation? Maila mig gärna om du undrar något.

    SvaraRadera
  2. Hej Gun, jo - nu är jag stelopererad. Jag har lusläst din blogg, det känns bra att läsa att det verkar ha gått så bra för dig! Återkommer säkerligen med frågor vad det lider...

    SvaraRadera